Kokkel tempura

Een heerlijk voorgerecht, borrelhapje of tussengerecht

Ingrediënten:

  • 0,5 – 1kg verse kokkels (liefst grote kokkels) of blikjes kokkelsvlees
  • Citroen
  • Tempuramix (verkrijgbaar bij de toko of zoek een recept voor tempurabeslag op internet)
  • Cocktailprikkers
  • Zonnebloemolie om in te frituren
  • Optioneel: Ui, laurier, selderij, slokje witte wijn, teentje knoflook

Bereidingswijze:

  • Als u verse kokkels gebruikt, spoel deze dan goed af onder de kraan en wrijf ze een beetje langs elkaar om al het zand van de schelp af te krijgen.
  • Doe de kokkels in een flinke pan, zodat er genoeg ruimte is voor de kokkels om open te gaan.
  • Het lekkerste is het om het volgende toe te voegen in de pan: een ui in  halve ringen, fijngehakte selderij, een blaadje laurier en eventueel een slokje witte wijn of fijngehakte knoflook. Het kan uiteraard ook zonder groenten, dat is wel zo snel.
  • Kook de kokkels nu op hoog vuur, zodra ze open zijn de pan van het vuur halen (probeer zo kort mogelijk te koken).

Kokkels uit blik? Start hieronder

  • Haal het vlees uit de schelpen of uit blik, het kookvocht (of vocht uit blikje) bewaren en door een fijne zeef doen.
  • Het kookvocht dient nu gekoeld te worden voor een zo goed mogelijk resultaat.
  • Snijd een citroen in schijfjes, snijd de schil er af en snijd daarna ieder schijfje in ongeveer 8 kleine stukjes.
  • Pak nu een cocktailprikker en prik daar 2 kokkels, een stukje citroen en dan weer 2 kokkels op. Als u grote kokkels gebruikt kunt u 1 kokkel, stukje citroen en dan nog 1 kokkel op de prikker doen, net wat er op past.
  • Maak het tempurabeslag met de mix of recept voor beslag, maar gebruik hiervoor het afgekoelde kookvocht van de kokkels in plaats van water.
  • Haal de cocktailprikkers met daarop de kokkels door het beslag en doe ze daarna gelijk in de olie (ca. 180˚C). Let op: kan erg spetteren.
  • Als ze een mooi goudbruin korstje hebben zijn ze goed.
WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Bekijk meer recepten

Recepten

Kokkel tempura

Een heerlijk voorgerecht, borrelhapje of tussengerecht Ingrediënten: 0,5 – 1kg verse kokkels (liefst grote kokkels) of blikjes kokkelsvlees Citroen Tempuramix (verkrijgbaar bij de toko of

Bekijk recept »
Recepten

Paella met kokkels

Ingrediënten: 1 kg kokkels 2 stengels prei 2 paprika’s 1 ui 1 grote wortel 2 stengels bleekselderij 300 gram Paellarijst ½ theelepel kerriepoeder 1 laurierblad

Bekijk recept »
Recepten

Zeeuwse Kokkels

Een heerlijk voorgerecht van Chef Kees Visser. Ingrediënten: 0,5-1 kg verse kokkels (voor circa 4 personen) Sap van 1,5 limoen 2 gram Zeeuwsche Zoute Puur

Bekijk recept »