Een heerlijk voorgerecht, borrelhapje of tussengerecht
Ingrediënten:
- 0,5 – 1kg verse kokkels (liefst grote kokkels) of blikjes kokkelsvlees
- Citroen
- Tempuramix (verkrijgbaar bij de toko of zoek een recept voor tempurabeslag op internet)
- Cocktailprikkers
- Zonnebloemolie om in te frituren
- Optioneel: Ui, laurier, selderij, slokje witte wijn, teentje knoflook
Bereidingswijze:
- Als u verse kokkels gebruikt, spoel deze dan goed af onder de kraan en wrijf ze een beetje langs elkaar om al het zand van de schelp af te krijgen.
- Doe de kokkels in een flinke pan, zodat er genoeg ruimte is voor de kokkels om open te gaan.
- Het lekkerste is het om het volgende toe te voegen in de pan: een ui in halve ringen, fijngehakte selderij, een blaadje laurier en eventueel een slokje witte wijn of fijngehakte knoflook. Het kan uiteraard ook zonder groenten, dat is wel zo snel.
- Kook de kokkels nu op hoog vuur, zodra ze open zijn de pan van het vuur halen (probeer zo kort mogelijk te koken).
Kokkels uit blik? Start hieronder
- Haal het vlees uit de schelpen of uit blik, het kookvocht (of vocht uit blikje) bewaren en door een fijne zeef doen.
- Het kookvocht dient nu gekoeld te worden voor een zo goed mogelijk resultaat.
- Snijd een citroen in schijfjes, snijd de schil er af en snijd daarna ieder schijfje in ongeveer 8 kleine stukjes.
- Pak nu een cocktailprikker en prik daar 2 kokkels, een stukje citroen en dan weer 2 kokkels op. Als u grote kokkels gebruikt kunt u 1 kokkel, stukje citroen en dan nog 1 kokkel op de prikker doen, net wat er op past.
- Maak het tempurabeslag met de mix of recept voor beslag, maar gebruik hiervoor het afgekoelde kookvocht van de kokkels in plaats van water.
- Haal de cocktailprikkers met daarop de kokkels door het beslag en doe ze daarna gelijk in de olie (ca. 180˚C). Let op: kan erg spetteren.
- Als ze een mooi goudbruin korstje hebben zijn ze goed.