Ingredienten
- 2 kg kokkels
- Grote ui
- Teentje knoflook
- Winterpeen
- Bosje bladselderij
- 4 laurier blaadjes
- Witte peper
Bereidingswijze
- spoel de kokkels af met koud water
- gooi de kokkels die open staan en niet dicht blijven als je ze dicht knijpt weg
Voor de groenten geldt dat je alles vrij dun moet snijden, zodat alles wel gaar wordt. Je kookt de kokkels namelijk niet zo lang.
Snijd per 2kg kokkels:
- een ui in (dunne!) ringen of halve ringen
- teentje knoflook fijn gesneden
- een winterpeen in dunne halve plakjes
- bosje bladselderij grof snijden
Doe de kokkels met de groenten en een paar laurier blaadjes in de pan (brede pan, ongeveer half vol met kokkels; te veel en ze kunnen niet openen) en schud alles door elkaar
- Voeg naar smaak witte peper toe of varieer eens met een klein schepje sambal
- Zet de pan met deksel op een zo hoog mogelijk vuur, zonder water in de pan, de kokkels koken in hun eigen vocht
- Schud als de eerste kokkels open gaan de pan even om, niet te vaak want dan vallen ze uit de schelp.
Als de kokkels allemaal open staan gelijk van het vuur halen, ze zijn het lekkerst als ze zo kort mogelijk hebben gekookt.