Gekookte kokkels

Ingredienten

  • 2 kg kokkels
  • Grote ui
  • Teentje knoflook
  • Winterpeen
  • Bosje bladselderij
  • 4 laurier blaadjes
  • Witte peper

Bereidingswijze

  1. spoel de kokkels af met koud water
  2. gooi de kokkels die open staan en niet dicht blijven als je ze dicht knijpt weg

Voor de groenten geldt dat je alles vrij dun moet snijden, zodat alles wel gaar wordt. Je kookt de kokkels namelijk niet zo lang.

Snijd per 2kg kokkels:

  • een ui in (dunne!) ringen of halve ringen
  • teentje knoflook fijn gesneden
  • een winterpeen in dunne halve plakjes
  • bosje bladselderij grof snijden

Doe de kokkels met de groenten en een paar laurier blaadjes in de pan (brede pan, ongeveer half vol met kokkels; te veel en ze kunnen niet openen) en schud alles door elkaar

  • Voeg naar smaak witte peper toe of varieer eens met een klein schepje sambal
  • Zet de pan met deksel op een zo hoog mogelijk vuur, zonder water in de pan, de kokkels koken in hun eigen vocht
  • Schud als de eerste kokkels open gaan de pan even om, niet te vaak want dan vallen ze uit de schelp.

Als de kokkels allemaal open staan gelijk van het vuur halen, ze zijn het lekkerst als ze zo kort mogelijk hebben gekookt.

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Bekijk meer recepten

Recepten

Kokkel tempura

Een heerlijk voorgerecht, borrelhapje of tussengerecht Ingrediënten: 0,5 – 1kg verse kokkels (liefst grote kokkels) of blikjes kokkelsvlees Citroen Tempuramix (verkrijgbaar bij de toko of

Bekijk recept »
Recepten

Paella met kokkels

Ingrediënten: 1 kg kokkels 2 stengels prei 2 paprika’s 1 ui 1 grote wortel 2 stengels bleekselderij 300 gram Paellarijst ½ theelepel kerriepoeder 1 laurierblad

Bekijk recept »
Recepten

Zeeuwse Kokkels

Een heerlijk voorgerecht van Chef Kees Visser. Ingrediënten: 0,5-1 kg verse kokkels (voor circa 4 personen) Sap van 1,5 limoen 2 gram Zeeuwsche Zoute Puur

Bekijk recept »