Wat we doen

Vereniging voor handkokkelvissers

Handkokkelvisserij

Voor handkokkelvisserij worden met handkracht kokkels verzameld, daarvoor wordt de kokkelbeugel of de wonderklauw gebruikt. Dit vistuig bestaat uit een hark met daaraan een zakvormig net verbonden. De hark wordt door de achteruitlopende vissers door de bodem getrokken. Zand, kleine kokkels en andere organismen spoelen door het net waardoor alleen de grotere kokkels in het net achterblijven Deze worden in een bijboot verzameld.

Wanneer

De visserij vindt uitsluitend plaats van maandag tot en met donderdag. Er wordt dan gedurende acht tijen gevist bij zowel opkomend als afgaand water. Als de zandplaat is drooggevallen, of wanneer het water te hoog staat, is vissen onmogelijk. De vissers verblijven dan in hun vaartuig in afwachting van het volgende getijde. 

Kokkelvangst

Er wordt bij voorkeur op grote kokkels gevist aangezien (het vlees van) deze kokkels een hogere prijs opleveren. Maar de visser kan ook de afweging maken om op kleinere kokkels te vissen als deze in hogere dichtheid voorkomen, want grotere hoeveelheden kunnen het prijsverschil compenseren. 

Voorbereiding

De kokkelvissers lopen regelmatig over de platen om de kokkelvoorkomens te inventariseren. Deze voorkomens worden uiteindelijk volwassen kokkels en tijdens de inventarisatie kijken de vissers naar de grootte en op de dichtheid van het aantal kokkels. De visser markeert vervolgens de plek waar hij wil gaan vissen met herkenbare stokken zodat hij de exacte positie bij hoogwater kan terugvinden.

Vangsten handkokkelvisserij

De vangsten in de handmatige kokkelvisserij zijn sterk afhankelijk van de omvang van het aanwezige bestand en de grootte van de kokkels. Het kokkelbestand kan namelijk zeer sterk fluctueren. De opbrengst varieerde bijvoorbeeld van 9 ton vlees in 2003 tot 1344 ton in 2014.

Afzetmarkt kokkels

Kokkels zijn met name populair is in het zuidelijk deel van Europa. Zo worden kokkels in Spanje als tapas gegeten en zijn ze een vast ingrediënt in de paella. Behalve naar Spanje worden veel kokkels geëxporteerd naar Frankrijk en Italië. Kokkels in de schelp worden het gehele jaar afgezet op de zogenaamde versmarkt. In de maanden juni tot oktober worden de grootste kokkelvangsten gedaan. Een groot deel van de oogst in deze maanden wordt in Nederlandse verwerkingsbedrijven gekookt en als conserven verkocht.

Kokkel recepten

Uiteraard worden kokkels ook in Nederland gegeten, op deze site staat een overzicht van aangesloten restaurants die kokkels op hun menu hebben, maar we hebben ook een overzicht van overheerlijke kokkel recepten gepubliceerd.