Een heerlijk voorgerecht van Chef Kees Visser.
Ingrediënten:
- 0,5-1 kg verse kokkels (voor circa 4 personen)
- Sap van 1,5 limoen
- 2 gram Zeeuwsche Zoute Puur
- 1,5 gram Zeeuwsche Zoute Gerookt
- 1/2 winterwortel in mini blokjes
- 1 lente-ui ragfijn gesneden
- 1/4 komkommer in mini blokjes
- 1 plak filodeeg
- 60 gram eiwit
- 60 gram yoghurt
- 3 dl zonnebloemolie
- Tuinkers
- Eetbare bloemen
Bereiding:
- Spoel de kokkels goed af met koud water.
- Kook de kokkels op hoog vuur en haal de pan van het vuur zodra ze allemaal open zijn.
- Snijd 1 plak filodeeg in vierkantjes en frituur deze goudbruin op 180 graden. Laat ze daarna uitlekken op een keukenpapier en zout ze na met Zeeuwsche Zoute Puur.
- Dresseer de kokkels op het bord zoals op de foto.
- Meng voor de marinade voor de kokkels het limoensap, 1 gram Zeeuwsche Zoute Puur, de winterwortel, lente-ui en komkommer door elkaar. Dresseer dit over de kokkels.
- Laat dit nu minimaal 15 minuten marineren op het bord.
- Meng voor de crème 1 gram Zeeuwsche Zoute Puur, 1,5 gram Zeeuwsche Zoute Gerookt, het eiwit en de yoghurt met een staafmixer. Als dit een glad geheel is voeg je al mixend de zonnebloemolie toe zodat er een mooie dikke crème ontstaat.
- Doe deze crème in een spuitzak met kleine mond en spuit in de lege kant van de kokkels kleine dotjes van de Zeeuwsche Zoute crème.
- Maak het gerecht af met eetbare bloemen en/of tuinkers en steek stukjes van het filodeeg in de dotjes crème.