Ingredienten:
- 1 kilo verse kokkels
- 1 fijngehakt teentje knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 courgettes, in blokjes gesneden
- Rasp van 1 citroen
- Sap van een halve citroen
- 1 eetlepel fijngehakte koriander
- 1 liter groentebouillon
- Om te serveren: 4 geroosterde sneetjes stevig brood, 1 teen knoflook, olijfolie
Bereiding
- Doe de kokkels in een grote pan, maximaal voor de helft gevuld met kokkels, zodat er ruimte is voor de kokkels om open te gaan. Breng op hoog vuur aan de kook tot de kokkels open zijn. Haal de kokkels uit de schelp, maar laat enkelen in schelp ter garnering. Bewaar ook het kookvocht en zeef dit door een theedoek indien er nog zand in zit. De kokkels daarna in het kookvocht bewaren zodat ze niet uitdrogen.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in de soeppan en fruit de gehakte knoflook.
- Voeg de courgettes, citroenschil en koriander toe en giet de groentebouillon erbij. Het geheel 10-15 minuten zachtjes laten koken.
- Als de courgette gaar is pureer dan de soep en voeg het bewaarde kookvocht van de kokkels met de kokkels toe. Verwarm de soep maar laat deze niet meer koken.
- Naar smaak peper, zout en citroensap toevoegen.
- Wrijf het geroosterde brood in met knoflook en leg in elke soepkom een sneetje. Schenk de soep eroverheen en besprenkel met olijfolie